Przejdź do treści
Strona główna » Baza wiedzy » Temperatura w miejscu pracy a wymagania bhp

Temperatura w miejscu pracy a wymagania bhp

Temperatura bhp biuro produkcja

Pracodawcy w Polsce mają obowiązek zapewnienia odpowiednich temperatur w miejscu pracy, zgodnie z przepisami. Odpowiednia temperatura w pomieszczeniach pracy jest kluczowa dla zdrowia i komfortu pracowników. Dla pracowników pracujących w trudnych warunkach temperaturowych ustawodawca przewiduje dodatkowe rozwiązania.

Temperatura w różnych obszarach pracy

Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz.U. 2003 nr 169 poz. 1650 z późn. zm.) szczegółowo określa wymagania dotyczące warunków temperaturowych w miejscu pracy. W 2021 roku dodatkowe wytyczne wskazało nam w tym temacie także Rozporządzenie Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych stężeń i natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy (Dz.U. 2021 poz. 325). Określa ono bowiem maksymalne dopuszczalne temperatury dla pracy biurowej (metabolizm – spoczynek) i dla ciężkiej pracy fizycznej. Na tej podstawie zakresy temperatur w miejscach pracy kształtują się następująco:

  • Pomieszczenia biurowe i administracyjne
    • Minimalna temperatura: 18°C
    • Zalecana temperatura: 20-24°C
    • Maksymalna dopuszczalna temperatura: 33°C (w odniesieniu do 8-godzinnego dnia pracy)
  • Pomieszczenia produkcyjne
    • Minimalna temperatura: 14°C (może być niższa w przypadku specyficznych procesów technologicznych)
    • W pomieszczeniach, gdzie wykonywane są prace lekkie, minimalna temperatura wynosi 18°C
    • Maksymalna dopuszczalna temperatura – od 25°C dla pracy bardzo ciężkiej do 30°C dla pracy lekkiej (w odniesieniu do 8-godzinnego dnia pracy).

Praca w niskich temperaturach

Dla prac wykonywanych na otwartej przestrzeni, takich jak budownictwo, przepisy nie określają minimalnej temperatury, ale nakładają na pracodawcę obowiązek zapewnienia pracownikom:

  • Odpowiedniego ubrania ochronnego.
  • Możliwości przerw w pracy, aby mogli ogrzać się w specjalnie do tego celu przygotowanych pomieszczeniach.

Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. 1996 nr 60 poz. 279) szczegółowo określa wymagania dotyczące posiłków profilaktycznych. W tym zakresie prace w warunkach niskich temperatur powinny uwzględniać:

Posiłki profilaktyczne

  • Pracownicy wykonujący pracę na otwartej przestrzeni przy temperaturze powietrza poniżej 10°C lub
  • w pomieszczeniach zamkniętych, w których temperatura jest niższa niż 10°C.

Napoje – Pracodawca powinien zapewnić napoje pracownikom wykonującym pracę w warunkach zimnych. Napoje te powinny być dostosowane do warunków pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników. W tym przypadku powinien być to dostęp do napojów ciepłych.

  • W warunkach mikroklimatu zimnego oraz na otwartych przestrzeniach poniżej 10°C pracodawca zapewnia napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy.

Praca w wysokich temperaturach

Choć przepisy nie dla każdego rodzaju pracy określają maksymalne dopuszczalne temperatury w miejscu pracy, pracodawcy są zobowiązani do zapewnienia komfortowych warunków pracy. To oznacza m.in. unikanie nadmiernego nagrzewania się pomieszczeń. W okresach wysokich temperatur zewnętrznych pracodawca powinien:

  • Zapewnić dostęp do chłodnych napojów.
  • Stosować środki techniczne i organizacyjne mające na celu obniżenie temperatury w miejscu pracy (np. klimatyzacja, wentylacja).
  • Może organizować dodatkowe przerwy w pracy oraz zapewniać rotację pracowników, zwłaszcza w okresach największych upałów.
  • Pracodawca może także zadecydować o skróceniu czasu pracy podczas trwających upałów.

Posiłki profilaktyczne

  • Pracownicy wykonujący pracę w warunkach mikroklimatu gorącego, gdzie obciążenie termiczne przekracza 25 jednostek klimatycznych (WBGT) – czyli stale powyżej 25°C z powodów technologicznych.

Napoje – Pracodawca powinien zapewnić napoje pracownikom wykonującym pracę w warunkach gorących.

  • Praca w warunkach mikroklimatu gorącego WBGT>25°C,
  • na otwartej przestrzeni powyżej 25°C, oraz
  • w pomieszczeniach w temperaturze powyżej 28°C spowodowanej warunkami atmosferycznymi, obliguje również pracodawcę do zapewnienia napoi wzbogaconych w sole mineralne i witaminy.

Wyjątkowe warunki pracy

W przypadku szczególnych warunków pracy, takich jak prace w chłodniach czy hutach, przepisy bhp przewidują specjalne wymagania dotyczące temperatury i środków ochrony pracowników.

Posiłki i napoje profilaktyczne – dodatkowe zasady

Sposób dostarczania posiłków i napojów:

  • Bezpłatnie – Posiłki i napoje profilaktyczne muszą być dostarczane pracownikom bezpłatnie.
  • Organizacja – Pracodawca może organizować posiłki we własnym zakresie, zlecać ich przygotowanie firmie cateringowej. Może też dostarczać produkty spożywcze, z których pracownicy sami przygotują posiłki. Posiłki te powinny być przygotowane zgodnie z normami dietetycznymi, zapewniając odpowiednią ilość białka, tłuszczów, węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych. Powinny one być dostarczane w formie gorących posiłków regeneracyjnych.
  • Napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy – przepisy nie określają jednak żadnych dodatkowych, szczegółowych wymagań. Dlatego też nie ma przeciwwskazań, aby pracodawca wypełnił ten obowiązek poprzez wydawanie tym pracownikom suplementów diety w postaci rozpuszczalnych w wodzie tabletek lub proszków. Ważne, by zawierały one minerały i elektrolity dedykowane dla zachowania prawidłowej równowagi wodno-elektrolitowej organizmu oraz udostępnienie dystrybutorów z wodą źródlaną.

Inne przepisy i zalecenia:

  • Częstotliwość – Posiłki profilaktyczne powinny być dostarczane co najmniej raz w ciągu zmiany roboczej, a napoje w miarę potrzeb pracowników.
  • Wartość odżywcza – Posiłki powinny mieć odpowiednią wartość odżywczą, dostosowaną do rodzaju i intensywności pracy, oraz warunków atmosferycznych.

1 komentarz do “Temperatura w miejscu pracy a wymagania bhp”

  1. Pingback: Bezpieczna klimatyzacja w pracy i w domu - innosafe.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *